Poate că obligațiunile nu sunt cele mai cool instrumente însă ele ocupă un loc central în portofoliile investitorilor la nivel global, ceea ce explică de ce valoarea tranzacțiilor cu obligațiuni o depășește pe cea a oricărui alt instrument financiar.
Dar ce sunt, mai exact? Pe scurt, ele sunt modalitatea prin care un stat sau o companie, adică Emitenții, împrumută de la investitori, adică Obligatarii, o sumă de bani, numită Principal.
În schimbul împrumutului, Emitenții se obligă să plătească regulat Obligatarilor o dobândă și să le restituie Principalul la o dată viitoare, respectiv la Scadență, care de obicei este de câțiva ani.
Dobânda, adică Cuponul, se calculează ca procent din Principal și se plătește Obligatarilor de regulă semestrial sau anual.
Dacă ai obligațiuni listate la bursă, le poți vinde altor investitori dacă vrei și asta poate aduce caștiguri sau pierderi, depinzând de prețul la care le-ai cumpărat și de cel la care le vinzi.
Prețul obligațiunilor fluctuează la bursă, ceea ce determină evoluția invers proporțională a randamentului acesteia, respectiv yield-ul.
Cu cât yield-ul e mai mare, cu atât obligațiunea e mai atractivă, dar nu uita că există riscuri, inclusiv posibilitatea ca Emitentul să nu-și plătească obligațiile, ceea ce poate duce la pierderea totală a sumei împrumutate.
În concluzie, obligațiunile sunt instrumente financiare importante prin care Emitenții împrumută de la investitori o sumă de bani, care este returnată cu dobândă la o dată viitoare. Acestea pot fi listate la bursă și pot fi vândute oricând, cu posibilitatea de a obține un câștig sau o pierdere în funcție de fluctuația prețului. Randamentul obligațiunilor este influențat de mărimea cuponului, scadența și riscurile asociate. Un randament mai ridicat al obligațiunilor este mai atractiv dar implică și riscuri mai ridicate.