Fonduri închise de investiții

Nu îți faceți griji, nu vom vorbi despre oameni închiși într-un fond, ci despre o modalitate populară pe care investitorii o au la îndemână pentru a investi în piețele financiare.

Probabil că nu vezi diferențe mari între investiția în fonduri închise, în fonduri mutuale sau în ETF-uri, dar nu este chiar așa. Deși sunt aspecte similare, există și o diferență importantă. În cazul fondurilor închise răscumpărarea unităților de fond nu se face zilnic, ci numai la anumite momente, chiar și o dată la câțiva ani. Iar aceasta poate fi o considerație importantă pentru investitori, deoarece nu pot avea acces în orice moment la banii investiți. O parte dintre fondurile închise sunt însă listate la bursă, ceea ce ajută la rezolvarea problemei lichidității pentru deținătorii de unități de fond. Dar creează o alta, de multe ori unitățile de fond se tranzacționează cu discount, adică la prețuri sub Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN).

Sunt însă și excepții, când tranzacționarea unităților de fond se face cu primă, adică la un preț mai mare comparativ cu VUAN, acestea având loc mai ales atunci când accesul prin bursă la activele suport în care investește fondul este dificil, iar evoluția previzibilă a acestor active este crescătoare. Din punct de vedere al administrării fondurile închise sunt de obicei administrate de o echipă de experți și pot avea un univers investițional mai extins, care poate include, de exemplu, și investiții în active imobiliare sau opere de artă. Cu siguranță ai auzit de celebrele ”hedge funds”, cu strategii sofisticate și agresive, da, și ele sunt incluse în această categorie de fonduri.

În concluzie, investitorii pot investi în piețele financiare prin fonduri închise, care diferă de fondurile mutuale și ETF-uri prin faptul că răscumpărarea unităților de fond se face numai la anumite momente, ceea ce poate afecta accesul la banii investiți, însă unele dintre aceste fonduri sunt listate la bursă și pot fi tranzacționate cu discount sau primă față de valoarea unitară a activului net.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro