Cupon

Atunci când deții obligațiuni, primul lucru la care te uiți este cuponul. Adică, pe scurt, dobânda pe care o primești ca investitor de la emitentul obligațiunii. Această dobândă se plătește deținătorilor de obligațiuni începând din momentul în care obligațiunile sunt emise și până la data scadenței lor.

Pentru a putea să evaluezi mai ușor o anumită obligațiune, trebuie însă să vezi și care este rata cuponului, respectiv valoarea anualizată a dobânzii raportată la valoarea nominală a obligațiunii. Vorbim în consecință de o rată a dobânzii pentru respectivele obligațiuni.

Pentru a-ți plănui viitoarele investiții, vei vrea să știi când se plătește respectivul cupon. Pentru asta trebuie să ai în vedere faptul că plățile de cupoane se fac la intervale de timp stabilite încă de la început și care sunt de regulă semestriale, dar care pot fi și trimestriale sau anuale. De altfel, calendarul cu datele de plată și de referință pentru cupoane precum și data/datele de rambursare a împrumutului obligatar, cunoscut ca Scadențar al emisiunii, este anunțat de Emitent prin documentul de emisiune al obligațiunilor.

Probabil te gândești că pentru a primi cupoane este nevoie să investești în obligațiuni de la începutul și până la scadența emisiunii, ceea ce înseamnă imobilizarea banilor pe termen lung sau foarte lung. Dar nu este așa, pentru a primi cuponul, un investitor este suficient să dețină obligațiunile la data de Referință, anunțată prin Scadențar. Practic, un investitor poate deține obligațiuni doar o zi, respectiv la Data de Referință, și va primi cuponul plătit de Emitent. Evident că acest lucru nu este eficient, dar el este posibil. Dacă obligațiunile sunt listate la bursă, dat fiind că prețul obligațiunii fluctuează, este bine să urmărești și care este randamentul efectiv oferit de obligațiunile respective, respectiv Yield-ul. Acesta este rata dobânzii pe care investitorul o obține în mod real dacă cumpără obligațiunea la prețul curent din piață. Cu cât Yield-ul este mai ridicat, cu atât atractivitatea obligațiunii crește pentru investitori. Însă nivelul acestui Randament trebuie privit și în raport cu rata dobânzii de referință pentru moneda în care sunt emise obligațiunile și cu riscul asociat al emisiunii de obligațiuni, pentru a putea lua o decizie de investiții avizată.

În concluzie, dobânda și plățile de cupoane sunt importante pentru investitorii care dețin obligațiuni. Investitorii trebuie să țină cont de rata cuponului și de intervalul de plată a cupoanelor, dar și de randamentul efectiv al obligațiunilor, raportat la rata dobânzii de referință și la riscul asociat al emisiunii de obligațiuni. Deținerea obligațiunilor la data de referință este suficientă pentru a primi cuponul, iar investitorii trebuie să urmărească Scadențarul emisiunii și să ia decizii de investiții avizate.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro