Probabil te întrebi la ce folosesc indicii bursieri și de ce citești în fiecare zi în presă cum au evoluat în ziua curentă sau în ultima perioadă? Ei bine, ei te ajuta să îți faci o idee despre performanța unei burse sau a unui segment din acea bursă, fără a mai fi nevoit să citești alte informații. Este suficient să vezi dacă au crescut sau au scăzut și cu cât. Iar dacă nu ai timp te poți limita la această informație sau cel mult să vezi cum ți-au evoluat instrumentele din portofoliu.
În mod practic, indicii bursieri sunt liste de acțiuni, obligațiuni sau contracte futures pe mărfuri fungibile care includ cele mai reprezentative astfel de active la nivel de piață, segment de piață sau sector de activitate. Regula generală este că nu se amestecă acțiuni cu obligațiuni sau cu mărfuri, iar fiecare activ din această listă are o pondere, suma lor fiind 100%. Aceste ponderi sunt stabilite de emitentul indicelui și de obicei țin seamă de capitalizarea activului și de mărimea free-floatului. În aceste cazuri activele cele mai importante și mai mari ca dimensiune au și ponderile cele mai mari în cadrul indicilor.
Cu siguranță ai auzit de S&P 500 și Dow Jones Industrial Average – indicii reprezentativi ai pieței americane, de DAX 30 – indicele reprezentativ al pieței germane, de CAC 40 – indicele reprezentativ al pieței franceze sau de indicele BET – cel mai reprezentativ indice al pieței de capital românești.
Valoarea fiecărui indice este calculată și menținută de emitentul său. Ea se modifică permanent în funcție de evoluția componentelor sale. Calculul evoluției indicelui se face prin însumarea evoluțiilor componentelor sale, înmulțite cu ponderile fiecăruia în cadrul indicelui. Investitorii nu vor putea investi direct în indici, dar o pot face indirect prin investiția în fonduri (de ex. ETF-uri) care replică structurile indicilor sau contracte derivate ce au ca activ-suport indicele dorit.
În concluzie, indicii bursieri sunt liste de active reprezentative ale unei piețe sau unui sector de activitate, care ajută investitorii să-și facă o idee despre performanța acestora. Aceste liste includ cele mai reprezentative active, cu ponderi stabilite de emitentul indicelui, iar valoarea fiecărui indice se calculează prin însumarea evoluțiilor componentelor sale, înmulțite cu ponderile fiecăruia.