Atunci când analizezi viabilitatea financiară a unei companii vei lua cu siguranță în calcul mai mulți indicatori iar unul dintre cei mai relevanți și ușor de calculat este Rata Profitului. Practic, ai acces facil la informațiile financiare necesare, iar rezultatul îți va fi util pentru a măsura capacitatea companiei de a-și transforma veniturile pe care le obține în profit net.
Cu cât Rata Profitului este mai mare, cu atât compania în care ai investit va avea mai multe resurse interne pentru dezvoltare sau va beneficia de sume mai mari pentru a te bonifica prin distribuția de dividende. În aceeași idee, atunci când investești într-o companie cu o rată ridicată a profitului net și care înregistrează un ritm bun de creștere a afacerii, mizezi pe faptul că eficiența și dinamica companiei se va păstra și în viitor, ceea ce va conduce indirect la creștere a valorii investiției tale.
Formula de calcul a Ratei Profitului net este simplă, în termeni nesofisticați, împarți profitul net al companiei la veniturile totale și îl transformi în procent:
Rata Profit Net (%) = Profit net / Cifra de afaceri.
Pentru o analiză cât mai bună, trebuie să ai în vedere nivelul ratei profitului în decursul mai multor ani și să îl pui în legătură și cu alte tipuri de marje (marja EBITDA, marja EBIT). Asta te va ajuta să identifici factorii principali care au condus la obținerea de către companie a rezultatelor respective și vei fi în măsură să evaluezi relevanța acestora și pe viitor.
La fel ca în cazul altor indicatori importanți, este necesar să faci comparații din punct de vedere al ratei profitului și cu alți emitenți, iar pentru acest lucru vei urmări companii din același sector de activitate, pentru că marjele pot diferi foarte mult de la un sector de activitate la altul.
În concluzie, rata profitului net ne arată procentul din cifra de afaceri care este transformat în profit net și cât de eficientă este activitatea unei companii din punct de vedere financiar. Atunci când analizăm diferite companii prin prisma acestui indicator, acestea trebuie să fie din același sector de activitate, deoarece marjele pot diferi semnificativ de la un sector de activitate la altul.