Portofoliul All Weather vs. abordarea lui Buffett

Portofoliul “All Weather” a apărut în 1996, când Ray Dalio și Greg Jensen, care se alăturase Bridgewater după absolvirea colegiului, au căutat să concentreze decenii de învățături într-un singur portofoliu. Impulsul a fost dorința lui Ray Dalio de a constitui un portofoliu pentru familia sa și de a crea o combinație de alocare a activelor care credea că va fi fiabilă mult timp după ce va muri. Alocarea finală a activelor a fost realizată pe baza diagramei de mai jos.

Sursa: Bridgewater, „The All Weather Story”, Ianuarie 2012

Bridgewater învățase să mapeze clasele de active pe baza studiilor efectuate. Știau, de asemenea, că toate clasele de active din fiecare categorie vor crește în timp. Așa funcționează un sistem capitalist. O bancă centrală creează bani, iar apoi împrumută acești bani celor care îi folosesc pentru a obține un randament mai mare. Ca rezultat, activele din fiecare categorie nu se compensează complet între ele; randamentul net al activelor în total este pozitiv în timp, în raport cu numerarul. Expunerile se anulează reciproc, lăsând doar prima de risc de colectat.

Procentele de alocare ale activelor prevăzute în 2012 de către Bridgewater nu sunt bătute în cuie, ele putând fi ajustabile și adaptabile momentului de piața. Ultima variantă disponibilă a “All Weather” indicată de Ray Dalio includea 55% US bonds, 30% US stocks, 7.5% investiții în aur și 7.5% investiții în mărfuri. În ceea ce privește clasele de active avute în vedere, dat fiind că în ultimul deceniu s-au dezvoltat foarte mult ETF-urile, pentru simplificare, diversificare a activelor dintr-o clasă și eficientizare din punct de vedere al costurilor, Ray Dalio a avut în vedere o selecție de ETF-uri. Astfel, partea de bonduri a fost împărțită între TLT (iShares 20+ Year Treasury Bond ETF) – 40% din total portofoliu și IEF (iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF) – 15% din total. Partea de acțiuni a fost direcționată către cel mai mare ETF din lume, SPY (SPDR S&P 500 ETF Trust), care urmărește indicele S&P 500, partea de investiții în aur către GLD (SPDR Gold Trust), care investește în aur fizic, iar partea de mărfuri către DBC (Invesco DB Commodity Index Tracking Fund), care investește pe structura indicelui DBIQ.

Potrivit creatorului său, nu există limite pentru modul în care principiile de echilibru ale All Weather pot fi aplicate și, în timp, ar putea contribui la un sistem financiar mai stabil. Unul dintre cele mai mari planuri de pensii din Canada a adoptat All Weather ca punct de referință pentru întregul lor plan. Unii introduc aceste concepte în planurile de contribuție definite ca o opțiune de investiții. Un sondaj recent a indicat că majoritatea investitorilor instituționali sunt familiarizați cu conceptul și 25% îl folosesc în portofoliul lor, deși acest lucru înseamnă, desigur, că cea mai mare parte a investitorilor încă nu folosesc aceste principii.

All Weather a luat naștere din efortul Bridgewater de a înțelege lumea, de a deține portofoliul astăzi care va performa rezonabil bine peste 20 de ani, chiar dacă nimeni nu poate prezice ce mediu economic va prevala. Atunci când se investește pe termen lung, singurul lucru în care putem avea încredere este că (1) deținerea activelor ar trebui să ofere un randament peste numerar și (2) volatilitatea activelor va fi în mare parte determinată de modul în care se desfășoară condițiile economice în raport cu așteptările actuale (precum și modul în care aceste așteptări se schimbă). În esență, All Weather poate fi schițat pe un șervețel. Este la fel de simplu ca deținerea a patru portofolii diferite, fiecare cu același nivel de risc, fiecare dintre acestea având succes într-un mediu particular: atunci când (1) inflația crește, (2) inflația scade, (3) există creștere economică și (4) creșterea economică scade în raport cu așteptările.

Prea multă încredere îi împinge pe oameni să se joace cu lucruri pe care nu le înțeleg profund, conducându-i să complice excesiv și să supra-optimizeze. All Weather este construit intenționat să nu fie așa. Cu abordarea All Weather în investiții, Bridgewater acceptă în schimb faptul că nu știu ce rezervă viitorul și, prin urmare, aleg să investească în echilibru pentru viitor.

Abordarea legată de diversificare a lui Warren Buffet

Warren Buffett (93 de ani), CEO-ul și președintele Berkshire Hathaway, general acceptat drept cel mai mare investitor din toate timpurile, s-a declarat dintotdeauna (mai precis din 1942, când a descoperit bursa) fanul investițiilor în acțiuni. Dacă aruncăm o privire pe structura portofoliului Berkshire, așa cum ne este furnizată de CNBC, descoperim o listă lungă de participații (circa 45) în corporații listate, preponderent americane, cu precizarea că marea majoritate au o pondere de sub 1% din total.

Am putea concluziona că Buffett aplică o rețeta diferită pentru diversificare, în care mixează diversificarea cu focusarea pe anumite instrumente. Peste 80% din portofoliu este investit în doar șapte companii: Apple (tech), Bank of America, American Express Company (banking), Coca-Cola (băuturi răcoritoare), Chevron, Occidental Petroleum (petrol) și Kraft Heinz (industria alimentară). Iar din această parte a portofoliului, jumătate, adică aproape 40% din total, era reprezentată la jumătatea anului 2024 de acțiunile producătorului iPhone.

Departe de a fi o contradicție în termeni, diversificarea face casă bună cu focalizarea, în cazul investitorilor foarte experimentați: în vreme ce prima protejează pe termen lung, cea de-a doua permite maximizarea potențialului unor acțiuni de creștere, precum cele din sectorul tehnologiei.

Dar asta nu e tot: Berkshire stă mai mereu pe un munte de cash, investit în titluri de stat americane însă nu ca strategie în sine, ci reprezintă „praful de pușcă” extrem de util atunci când apar oportunități de cumpărare. Conglomeratul condus de Warren Buffett deținea la sfârșitul lui martie 2024 rezerve de aproape 190 de miliarde de dolari, adică aproximativ 20% din capitalizarea bursieră a companiei de aproape 880 de miliarde de dolari, în condițiile în care acțiunile listate reprezintă cam 40% din această valoare.

Și tot cu 40% „contează” și acțiunile companiilor necotate, controlate de Berkshire, din domenii diverse, precum asigurări (Geico), căi ferate (BNSF), energie (Berkshire Hathaway Energy), fast-food (Dairy Queen), producție de echipament sportiv (Brooks), producție de baterii (Duracell) etc. Cât despre fondurile tranzacționabile (exchange-traded funds – ETFs), Warren Buffett nu se dă în vânt după aceste investiții. În portofoliul Berkshire găsim doar două ETF-uri, care urmăresc indicele S&P 500, cu o pondere însă nesemnificativă.

Portofoliul All – Weather, briceagul elvețian al portofoliilor de investiții, este gândit pentru investitorii care au o abordare pe termen lung a economiilor lor la bursă. În esență e menit să ofere randamente superioare deținerii de numerar, acoperind concomitent diferite scenarii legate de creșterea sau scăderea inflației și a economiei. Spre diferență de All Wather, portofoliul companiei conduse de Warren Buffett tinde să fie focalizat pe un număr mai mic de companii, păstrând ponderi mici pentru celelalte dar și o proporție mare de cash.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro