Ce sunt PIES?

Tehnologia folosită inteligent în investiții are atributul de a crește performanțele investiționale, dar și de a reduce timpul alocat de investitori pentru operațiunile propriu-zise. Practic, în acest fel se obține și un plus de randament,dar și o economie de timp, care poate fi direcționată către informare, contribuind astfel la îmbunătățirea performanțelor, creându-se astfel un cerc virtuos.

Dacă, inițial, investițiile au fost destinate anumitor elite, iar procesele financiare au fost concepute în această direcție, odată cu avansul tehnologiei s-a putut face trecerea către o democratizare a accesului la performanță. PIEs sunt un bun exemplu pentru a demonstra cum tehnologia poate deschide accesul investitorilor către investiții diversificate cu sume mici de bani, crește performanțele investiționale, reduce costurile de tranzacționare și în același timp crește semnificativ experiența de utilizare.

Investițiile diversificate, o cheie a succesului în investiții, te ajută să eviți de multe ori volatilitățile ample pe termen scurt și luarea unor decizii emoționale care să amplifice efectele negative asupra portofoliului de investiții.

Totodată, când ești la început de drum, e bine să ai în vedere ca investițiile tale să fie făcute progresiv. În felul acesta, îți cumperi timpul necesar pentru a acumula experiență și cunoștințele necesare pentru rezultate investiționale cât mai bune. În traducere liberă, aceasta înseamnă că, la început, este de dorit să faci investiții mici, raportate la veniturile/economiile tale, astfel încât impactul financiar și emoțional să fie minim în prima fază. Ulterior, vei învăța să-ți controlezi emoțiile și vei putea investi cu încredere sume din ce în ce mai mari de bani.

Plecând de la aceste principii, pentru a ușura sarcina investitorilor și pentru a democratiza accesul acestora la alternative de investiții eficiente, brokerii au dezvoltat o soluție dedicată cunoscută sub denumirea de PIEs, sau, cum îi spunem noi, Portofolii de Investiții cu Execuție Simplificată. Soluția nu numai că ajută la atingerea obiectivelor de diversificare și de realizare graduală a investițiilor, dar contribuie și la scăderea considerabilă a timpului alocat pentru realizarea tranzacțiilor, în condițiile unor costuri asociate mai reduse.

Prin intermediul PIEs, investitorii își pot crea propriul ETF pe piața de capital americană, având atât posibilitatea administrării lui pasive, prin achiziții recurente pe o anumită structură de portofoliu, cât și a administrării active, prin optimizări din mers aduse compoziției portofoliului.

În varianta tradițională de investiții, pentru a construi și administra regulat un portofoliu diversificat, este necesar să aloci atât sume mari de bani, cât și un timp considerabil pentru execuție. Practic, dacă vrei să îți construiești un portofoliu cu 20 de instrumente, vei iniția 20 de ordine separate, ceea ce presupune alocarea unui timp considerabil atât pentru realizarea calculelor necesare, cât și pentru inițierea și urmărirea ordinelor.

Chiar și așa, dacă suma ta de bani nu este de cel puțin câteva zeci de mii de dolari, probabil că nu îți vei putea construi un portofoliu diversificat așa cum vrei tu, cu o structura prestabilită. Principalul inconvenient este legat de cantitatea întreagă de acțiuni pe care trebuie să o achiziționezi în cazul fiecărei acțiuni, în condițiile în care prețul acțiunilor este, de regula, de la câteva zeci la câteva sute de dolari.

În varianta PIEs, investitorul apasă un singur buton pentru inițierea tuturor celor 20 de ordine, iar acestea vor fi executate pe baza unei structuri prestabilite. Alocarea se face procentual din suma de bani destinată investiției, putând astfel aloca sume mici de bani, chiar și de câțiva dolari per acțiune.

Această funcționalitate este posibilă ca urmare a faptului că pe piața americană pot fi realizate achiziții de fracții de acțiuni. De exemplu, vei putea cumpăra acțiuni Apple de 10 USD dacă dorești, chiar dacă nu vei deține o acțiune întreagă, ci doar o fracție din aceasta. În final, scutești timp considerabil, vei putea adopta exact strategia dorită și o vei putea face cu suma de bani pe care ți-o permiți.

În următoarea lecție ne uităm la un exemplu practic pentru a înțelege mai bine originalitatea și beneficiile investițiilor de tip PIEs.

Pentru a ușura sarcina investitorilor și pentru a democratiza accesul acestora la alternative de investiții eficiente, brokerii au dezvoltat o soluție modernă dedicată, cunoscută sub denumirea de PIEs. Prin intermediul PIEs pot fi create Portofolii de Investiții cu Execuție Simplificată, care ajută la atingerea obiectivelor de diversificare și de realizare graduală a investițiilor, contribuind, de asemenea, la scăderea considerabilă a timpului alocat pentru realizarea tranzacțiilor

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro