Cum alegem ingredientele dintr-un PIE?

Am ajuns la o temă care, probabil, te interesează cu prioritate, deoarece randamentele investițiilor depind nemijlocit de cum îți construiești portofoliul și în ce instrumente decizi să investești.

Dacă orizontul tău de investiții este lung, e bine să investești prioritar în companii de talie mare atunci când ai în vedere instrumente de tipul acțiunilor. Acestea au poziții de piață dominante și rezistă mult mai bine la șocurile care apar inevitabil, din timp în timp, în economie. Companiile puternice pot transforma de multe ori cu succes problemele pe care le întâmpină în avantaje față de competitorii mai slabi și ies întărite din crize.

Din acest punct de vedere, un criteriu la îndemână pe care îl poți avea în vedere pentru a evalua dimensiunea companiilor este capitalizarea acestora (valoarea de piață a companiilor, care este dată de produsul dintre prețul unitar și numărul de acțiuni). Cu cât capitalizarea companiei este mai mare, cu atât dimensiunea acesteia este mai importantă. De altfel, capitalizarea este un criteriu esențial folosit de către comitetele de indici pentru alegerea structurii indicilor bursieri cu activ suport acțiunile. Cu cât capitalizarea companiei (sau free-float-ului acesteia) este mai mare, cu atât este mai mare ponderea companiei într-un indice . Plecând de la această premisă, în Portalul Investimental, secțiunea Investiții, subsecțiunea PIES, vei putea să selectezi domeniul în care vrei să investești, urmând ca aplicația să îți ofere lista tuturor companiilor listate pe piața americană din acel sector de activitate, ordonate descrescător din punct de vedere al capitalizării. Deci vei putea găsi sortări de la cele mai mari companii la cele mai mici, având posibilitatea defalcării listelor pe sectoarele economice cele mai importante (conform clasificării Morningstar):

  • Tehnologie
  • Energie
  • Financiar
  • Industrie
  • Telecomunicații
  • Medical
  • Utilități
  • Materii prime
  • Consum – ciclice
  • Consum – defensive
  • Imobiliar

Dacă, de exemplu, te interesează să investești diversificat în domeniul tehnologiei, vei putea alege dintre companiile listate pe piața americană din acest sector de activitate, făcând click pe sector. Ulterior, vei putea alege companiile de sus în jos, adică de la cele mai mari companii la cele mai mici.

În felul acesta, selecția este rapidă și mult mai simplă, deoarece ai posibilitatea să alegi companiile în funcție de domeniul și dimensiunea lor.

De asemenea, dacă ești interesat de un anumit indice, poți replica structura acestuia dacă numărul de instrumente este mai mic de 20 de simboluri. Dacă indicele conține mai mult de 20 de simboluri, ai și varianta de a construi un portofoliu cu cele mai mari 20 de acțiuni din componența lui; cele mai mari companii dintr-un indice concentrează și ponderea cea mai mare din portofoliu.

Dacă orizontul tău de investiții este lung, e bine să investești prioritar în companii de talie mare atunci când ai în vedere instrumente de tipul acțiunilor. În felul acesta, te protejezi de volatilități extreme și de riscul ca respectivele companii să sub-performeze ca urmare a capacității lor reduse de a răspunde provocărilor care pot apărea din timp în timp. În acest sens, prin intermediul funcționalității PIEs a Investimental, vei putea accesa liste de companii listate la bursa americană, ordonate descrescător din punct de vedere al capitalizării în funcție de domeniul de activitate, ceea ce ușurează sarcina de selecție a structurii de portofoliu de către investitori.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro