De ce investim pe termen lung?

Felicitări! Ai acumulat deja multe cunoștințe despre avantajele investițiilor, te-ai informat și ți-ai deschis un cont la Investimental. Acum este momentul să alegi o strategie potrivită și să o urmezi cu perseverență.

În aceste lecții, îți vom prezenta trei strategii de investiții pe termen lung, organizate în funcție de nivelul de dificultate. Pentru a reuși în orice domeniu, inclusiv în investiții, este esențial să ai un scop bine definit. Însă, înainte de toate, hai să definim cateva principii de baza.

 Înainte de a investi orice sumă într-un instrument financiar, întreabă-te: „De ce investesc? Care este obiectivul meu?”

Dacă, la fel ca Alice în Țara Minunilor, nu știi exact unde vrei să ajungi, atunci îți vom răspunde ca Pisica de Cheshire: „Atunci nu contează în ce direcție mergi.” Dă-ți timp să te oprești și să te proiectezi în timp: unde ai vrea să fii în 5, 10, 15 sau 20 de ani? Răspunsurile ar trebui să vină destul de repede.

Iți dorești să investești pentru a cumpăra o casă în următorii ani sau te gândești la o pensionare care încă pare departe? Vrei să-ți asiguri un anumit stil de viață la pensie pentru tine și partenerul tău sau ai în plan să lași o moștenire semnificativă copiilor tăi?

Indiferent de obiectivele tale financiare — și s-ar putea să ai mai multe — e important să știi clar ce vrei să realizezi înainte de a începe să folosești diferite instrumente financiare.

Unele obiective ar putea necesita strategii mai sigure, cum ar fi investițiile în active cu venit fix, în timp ce altele pot cere o abordare mai îndrăzneață, incluzând acțiuni ale companiilor mai mici sau investiții pe piețele emergente. La Investimental credem ca bursa e pentru toți românii și îți punem la dispoziție o varietate de instrumente și strategii😉 Pe lângă un obiectiv clar definit e bine să-ți cunoști și toleranța la risc. Conform literaturii clasice, cu cât anticipezi să rămâi mai mulți ani activ pe piața muncii și cu cât ai un venit mai mare, cu atât poți accepta un risc mai mare. O variantă este să scazi din 100 vârsta ta pentru a avea un reper ce procent poți investi in instrumentele cu venit variabil – acțiuni, ETF-uri. Iar diferența o vei putea aloca instrumentelor cu venit fix – titluri de stat, obligațiuni municale sau corporative. Dacă ai un apetit mai ridicat la risc poți să faci scăderea plecând de la 110. Ai 30 de ani – atunci poți aloca 70% din portofoliul de investiții în instrumentele cu venit variabil și 30% în instrumente cu venit fix.

Succesul în investiții începe cu stabilirea unui scop clar și înțelegerea toleranței la risc. Diversificarea portofoliului este esențială pentru a reduce riscurile și a maximiza randamentele pe termen lung. Indiferent de obiectivul tău financiar, fie că este vorba despre economisirea pentru o casă sau asigurarea unei pensii, este important să alegi strategia potrivită și să o urmezi cu perseverență, având în vedere atât riscurile, cât și potențialul de creștere.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro