În analizele noastre anterioare, am discutat în detaliu cinci strategii de investiții, iar strategia de dollar-cost averaging s-a dovedit mereu eficientă, fie că a fost aplicată pe piața locală, fie pe cea americană. Strategia nu ar putea fi mai simplă. Alocă periodic aceeași sumă de bani, o dată pe lună, investind într-un instrument financiar diversificat, cum ar fi, de exemplu, ICBETNETF al InterCapital. Indiferent de fluctuațiile prețului investiției tale, fie că acesta crește sau scade, continuă să investești aceeași sumă în mod constant.
Nu este nevoie să aștepți momentul ideal pentru a aplica această strategie. După cum spune un vechi proverb chinezesc: „Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum.” Acest principiu se potrivește perfect cu strategia de dollar-cost averaging. Imaginează-ți, ți-ar plăcea să achiziționezi instrumente financiare la prețurile de acum 15 ani. Sună tentant, nu-i așa? Iar peste 15 ani, această dorință va rămâne la fel de actuală.
Cui i se potrivește strategia și ce trebuie să avem în vedere?
Implementarea acestei strategii necesită doar câteva minute pe lună, nu impune urmărirea constantă a știrilor și nu necesită cunoștințe avansate despre piața financiară, fiind ideală pentru un investitor neexperimentat, al cărui domeniu de activitate poate să nu aibă legătură cu finanțele.
Ce aspecte mai trebuie să avem în vedere pentru o strategie DCA de succes:
- Diversificarea investițiilor: pe termen lung, diversificarea este una dintre cheile succesului; în caz contrar, strategia DCA concentrată pe un singur emitent poate fi extrem de păguboasă, adâncind pierderile din ce în ce mai mult, mai ales dacă emitentul își pierde viabilitatea/avantajele competitive în sectorul economic în care își desfășoară activitatea
- Investiția în emitenți de calibru: de preferat cei maimaiputernici și valoroși din piață sau dintr-un anumit sector de activitate; Aceștia au capacitatea de a exploata oportunitățile din sectorul de piață în care activează și să treacă cu ușurință mai mare peste șocurile economice care pot apărea din timp în timp; pot fi avute în vedere selecții de companii (topuri) după capitalizarea de piață, ponderea într-un anumit indice, etc.
- Adaptarea portofoliului: datorită vitezei formidabile cu care au loc schimbările în tehnologie, societate sau preferințele consumatorilor, poziția companiilor în cadrul unui anumit sector de activitate se poate schimba mult mai repede decât se întâmpla înainte, ceea ce necesită adaptarea investițiilor în timp și menținerea unei abordări investiționale flexibile.
Deși este o strategie simplă, are rezultate și avantaje puternice și multe beneficii, iată doar cateva dintre ele:
- Atenuarea volatilității: Investind treptat, nu mai trebuie să îți faci griji că ai ratat „momentul perfect” pentru a cumpăra. Astfel, te protejezi de riscul de a investi sume mari înainte ca piața să aibă o scădere bruscă.
- Stabilitate și disciplină: Urmând un plan clar, scapi de stresul deciziilor impulsive și de capcanele emoționale (cum ar fi frica atunci când piața scade sau lăcomia atunci când crește). Această abordare te ajută să îți construiești o rutină financiară solidă, fiind ideală atât pentru începători, cât și pentru investitori experimentați.
- Flexibilitate: Această strategie funcționează pentru aproape orice tip de activ: acțiuni, ETF-uri, obligațiuni etc. Este scalabilă și poate fi aplicată eficient indiferent de suma pe care o ai la dispoziție, atâta timp cât se potrivește cu bugetul tău.
Strategia are și cateva limitări precum:
- Randamente mai mici pe piețe în creștere constantă: Dacă piața crește într-un ritm constant, investirea întregii sume de la început ar putea aduce câștiguri mai mari. Totuși, cu cost-averaging, ai o abordare mai echilibrată pe termen lung. În același timp este cunoscut faptul că pe termen lung perioadele de creștere sunt succedate de perioade de scădere, iar strategia DCA fructifică oportunitățile determinate de scăderea cotațiilor.
- Ai răbdare! Beneficiile acestei strategii se văd cel mai bine pe termen lung și foarte lung, așa că nu te grăbi – investind constant, vei construi un portofoliu solid. Pe termen scurt, în situația unui trend descendent, chiar și această strategie are randamente negative.
Nu elimină complet riscul: Chiar dacă strategia poate reduce riscurile, nu îți garantează câștiguri sigure. Este un mod de a minimiza fluctuațiile și de a investi într-un mod mai echilibrat, dar, ca orice investiție, există și riscuri. În situția unor investiții diversificate echilibrate și pe termene lungi de timp, riscurile scad semnificativ.

Cost-averaging este o metodă practică foarte eficientă pentru a investi pe termen lung, oferind o abordare echilibrată și mai puțin stresantă. Aceasta ajută la reducerea riscurilor și la evitarea deciziilor impulsive, fiind potrivită mai ales pentru piețele volatile. Dacă îți dorești o strategie constantă și disciplinată, care să îți permită să investești fără a te lăsa influențat de fluctuațiile pieței, cost-averaging poate fi o opțiune de luat în considerare.