Categorii principale de acțiuni vizate în strategiile selective

Comparativ cu o strategie de investiții într-un ETF constituit la nivel de sector sau a unui indice reprezentativ strategia selectivă de investiții este considerată mai riscantă. Totuși, riscul depinde în mare măsură de alegerea instrumentelor financiare și de proporțiile acestora. Acțiunile esențiale într-o astfel de strategie se împart în câteva categorii:

  • Acțiuni de tip value
  • Acțiuni de tip growth (creștere)
  • Investiții pentru dividend

Acțiuni de tip growth

Acțiunile de tip growth sunt considerate, în general, acelea ale companiilor tinere sau chiar mici, ale căror profituri sunt prognozate să crească într-un ritm mai rapid decât al sectorului lor sau al pieței în general. În același timp, ritmurile de creștere rapide ale unor companii de talie mare, nu de puține ori care dezvoltă tehnologii disruptive, sunt în măsură să califice acțiunile respectivelor companii tot în categoria de tip growth.

Investiția în companii de tip growth este extrem de atrăgătoare pentru mulți investitori, deoarece achiziționarea de acțiuni în companii emergente poate genera randamente semnificative (dacă aceste companii au succes). Totuși, astfel de companii sunt adesea disruptori ai industriilor, foarte volatile și, de multe ori, încă neprofitabile, ceea ce le face să prezinte un risc considerabil pentru investitori. Un alt aspect important este că evaluarea acestor companii se face pe baza presupunerilor legate de potențialul lor de a revoluționa industria și de proiectele viitoare, nu pe baza fundamentalelor lor actuale. Exemple de astfel de companii sunt Nvidia (NVDA), Tesla (TSLA), Amazon (AMZN), Shopify (SHOP), Palantir (PLTR), Coinbase (COIN), UiPath (PATH), etc.

Deținererea acestor companii, dacă reușesc să supraviețuiască procesului de creștere rapidă, aduce de multe ori profituri exponențiale investitorilor care au răbdare să le păstreze o perioadă îndelungată. În sens contrar, dacă estimările inițiale de creștere ale unei companii de tip growth nu se confirmă, ca urmare a investițiilor masive în dezvoltare și marketing, situația financiară a companiei se poate degrada repede iar evoluției prețului poate fi dramatică și poate produce pierderi masive pentru investitori.

Acțiuni de tip value

Acțiunile de tip value sunt cele ale companiilor ajunse la maturitate, care înregistrează ritmuri de creștere în linia sau chiar sub media sectorului. Pentru selecția acestor companii investitorii analizează  raportul între valoarea intrinsecă a companiei și prețul lor din piață. Arma principală a acestui tip de investitori este analiza fundamentală.

 Investitorii în acțiuni de tip value caută activ acele acțiuni pe care le consideră subevaluate și subestimate de piață în comparație cu valoarea lor intrinsecă. În termeni simpli, aceștia caută „reduceri” înainte de a cumpăra. Investitorii care se specializează în acest tip de tranzacționare consideră că piața reacționează exagerat la știrile pozitive și negative, ceea ce duce la fluctuații ale prețului acțiunilor, fără a reflecta adevăratele fundamentale pe termen lung ale unei companii. Această reacție exagerată creează oportunități de profit prin achiziționarea acțiunilor la prețuri scăzute.

Cât de eficientă este această abordare? Ar fi bine să întrebi pe Warren Buffett, probabil cel mai titrat investitor în acțiuni de tip value, dar există și mulți alți investitori notabili, inclusiv Benjamin Graham (profesorul și mentorul lui Buffett) sau Christopher Browne (un alt student al lui Graham).

La fel cum cumpărătorii pricepuți ar susține că nu are sens să plătești prețul întreg pentru un televizor, deoarece televizoarele intră la reducere de mai multe ori pe an, investitorii inteligenți în valoare cred că acțiunile funcționează în același mod. Desigur, spre deosebire de televizoare, acțiunile nu vor fi „la reducere” în momente previzibile ale anului, cum ar fi Black Friday, și prețurile lor reduse nu vor fi promovate.

Investiția în actiuni de tip value presupune efectuarea unui proces de investigare pentru a identifica aceste „reduceri secrete” la acțiuni și achiziționarea lor la un preț semnificativ mai mic decât valoarea lor intrinsecă. Ca recompensă pentru cumpărarea și deținerea acestor acțiuni de valoare pe termen lung, investitorii pot obține câștiguri substanțiale.

Investiții pentru dividende

Mulți investitori își împărtășesc poveștile despre cum au investit devreme într-o acțiune care a crescut exponențial sau despre frustrarea de a fi pierdut bani închizând o poziție prea devreme. Cu toate acestea, puțini vorbesc despre cum și-au construit portofoliul gradual , prin reinvestirea dividendelor primite de la companii de-a lungul timpului. Acțiunile care plătesc dividende nu au același „efect wow” și probabil că nu vei impresiona pe nimeni la următoarea cină cu detalii despre cum reinvestești micile tale dividende anual, dar investițiile care generează venituri din dividende pot oferi cel mai stabil venit pe termen lung din portofoliul tău de acțiuni. Companiile care oferă constant dividende sunt de obicei companii mature, ale căror acțiuni sunt mai puțin volatile. În plus, companiile americane care au crescut constant dividendele timp de 25 de ani poartă un nume special: „dividend aristocrats”. Totuși, nu doar companiile americane sunt interesante pentru acest tip de investiții; pe Bursa de Valori București găsim multe companii care plătesc dividende cu randamente consistente de ani buni.

Strategia 3 in 1 Așa cum am menționat la începutul acestor lecții și cum subliniem aproape în fiecare material al nostru, diversificarea este esențială pentru succes. Dacă nu ești Warren Buffett și nu vrei să te concentrezi pe un singur tip de acțiuni, este bine să o iei în considerare. Iar cu PIE-uri (Portofolii cu Execuție Simplificată), ai posibilitatea de a-ți ajusta nivelul de risc adăugând sau reducând procentajul de acțiuni growth și value în portofoliul tău pe parcursul anilor, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung

O strategie de investiții activă poate implica selecția acțiunilor din trei categorii principale: acțiuni de tip growth, value și investiții pentru dividende. Fiecare tip are caracteristici distincte: acțiunile de tip growth vizează companii cu potențial de creștere rapidă, dar riscante și volatile, în timp ce acțiunile de tip value sunt ale companiilor mature, subevaluate de piață, iar investițiile pentru dividende oferă venituri stabile pe termen lung. Diversificarea între aceste categorii este esențială pentru a reduce riscurile și a obține performanțe pe termen lung, iar PIE-urile oferă flexibilitatea, cu eforturi minime, de a ajusta strategia în funcție de obiectivele și toleranța la risc ale fiecărui investitor.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro