5 Reguli de avut în vedere când începi să investești la bursă

  • Setează-ți un orizont lung de așteptare pentru investițiile bursiere

Bursa este un instrument minunat de înmulțit banii, mai ales dacă adaugi mult timp și un pic de disciplină. Când orizontul tău de așteptare este suficient de îndepărtat, presiunea obținerii rezultatelor imediate este redusă, ceea ce îți va permite să faci alegeri la rece și inspirate cu performanțe investiționale bune. Cu cât orizontul de așteptare este mai scurt, cu atât presiunea psihologică este mai mare forțându-te să iei decizii din impuls, care în cele mai multe situații vor fi păguboase portofoliului tău.

Citește mai multe aici.

  • Crește-ți gradual expunerea la bursă, pe măsura creșterii nivelului de cunoștințe și experiență

Investirea unei sume mari de bani încă de la început și posibilitatea de a înregistra, chiar și temporar, pierderi va determina asupra ta o presiune importantă, determinându-te în multe situații să faci greșeli în alegerea investițiilor oportune. O modalitate eficientă de a evita o astfel de situație este de a-ți crește expunerea gradual prin investiții recurente.

Citește mai multe aici.

  • Investește într-un portofoliu diversificat de instrumente financiare

Chiar dacă la început nu ai multe informații despre bursă și ai tendința de a investi în acțiunea recomandată de prietenul tău sau despre care ai citit în ziar, investește încă de la început într-un coș de instrumente. Poți include, în funcție de riscul asumat, titluri de stat, acțiuni și ETF-uri.

Pentru titlurile de stat ai în vedere și randamentul acestora și scadența, pentru a-ți maximiza investițiile dar și pentru a-ți asigura o lichiditate suficientă.

Pentru acțiuni poți pleca de la acțiunile cele mai importante din structura indicilor și te poți orienta către acelea care distribuie regulat dividende, având în vedere și o diversificare pe sectoare de activitate.

Vei putea aborda și investiția în ETF-uri, urmărind sectoare de activitate diverse și indici reprezentativi ai burselor.

Citește mai multe aici.

  • Stabilește strategii diferite pentru destinații diferite ale sumelor investite

Chiar dacă ți-ai stabilit o strategie clară legată de investițiile la bursă, este posibil ca destinația banilor investiți să nu fie aceeași tot timpul. Destinațiile diferite ale banilor investiți necesită strategii de investiții adaptate perioadei alocate investițiilor pentru optimizarea randamentului acestora. Vei putea face acest lucru prin intermediul unor subconturi de investiții diferite, fiecare dintre ele investind în instrumente corespunzătoare timpului alocat investițiilor respective.

Citește mai multe aici.

  • Conservă-ți capitalul prin setarea unor niveluri de alertă și de stop loss la nivelul instrumentelor individuale

Bursa poate avea din timp în timp și evoluții negative, iar volatilitatea instrumentelor financiare, mai ales a celor individuale, poate fi crescută în aceste perioade. Dacă ești investitor pasiv în instrumente de tipul ETF-urilor foarte diversificate, atunci nu e ceva ce ar trebui să îți schimbe strategia.

Dacă însă ești investitor activ, analizele și estimările pe care le faci și care te conduc la realizarea investițiilor se pot dovedi eronate ca urmare a elementelor noi care apar în viața companiilor în care ai investit sau în mediul economic și financiar. De aceea, trebuie să urmărești evoluția instrumentelor din portofoliu și să-ți setezi niveluri de preț de alarmă pentru a face reevaluări ale oportunității deținerii. De asemenea, este util să îți setezi și niveluri de stop loss, la care să lichidezi o anumită deținere. De multe ori este de preferat o marcare a unei pierderi mai mici decât păstrarea unei investiții care produce pierderi din ce în ce mai mari.

Citește mai multe aici.

În concluzie, pentru a aborda investițiile bursiere cu succes, recomandările includ stabilirea unui orizont lung de așteptare pentru a reduce presiunea psihologică, creșterea treptată a expunerii pe măsură ce înțelegerea și experiența cresc, diversificarea portofoliului în instrumente financiare precum titluri de stat, acțiuni și ETF-uri, adaptarea strategiilor la destinațiile diferite ale sumelor investite și conservarea capitalului prin setarea de niveluri de alertă și stop loss pentru instrumentele individuale.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro