Analiză fundamentală

Ai auzit și cu alte ocazii vorbindu-se despre analiza fundamentală, dar nu știi exact ce presupune ea și cum te poate ajuta pentru a-ți crește performanțele investiționale. Am putea discuta o zi întreagă pe această temă și nu am acoperi decât o mică parte din subiect, dar ne gândim că toate lucrurile complexe pot fi explicate și simplu, așa că îți vom spune aspectele esențiale.  

Analiza fundamentală este cea mai utilizată metodă de analiză a companiilor, fiind modalitatea preferată, probabil, de cei mai mulți investitori pentru susținerea deciziilor de investiții la bursă. Plecând de la analiza fundamentală vei putea decide dacă o companie este sub sau supra-evaluată prin comparație cu alte companii similare și, în final, dacă cumpărarea, menținerea sau vânzarea acțiunilor/instrumentelor respective are sens. 

Practic, prin analiza fundamentală vei urmări să stabilești care este valorea “corectă” a unei companii, analizând un număr cât mai extins de factori care influențează activitatea ei. Pentru asta vei avea în vedere rapoartele financiare ale firmei, estimările de rezultate pentru perioada următoare, calitatea managementului, dar și informații privind sectorul din care face parte compania (“informații sectoriale”) și cum merge economia în ansamblu (“informații macroeconomice”).  

Vei avea la dispoziție 2 modalități de a realiza analiza fundamentală, una de sus în jos (Top-Down) și alta de jos în sus (Bottom-Up). În primul caz, plecând de la informații și predicții macroeconomice, selectezi o industrie favorizată de context și mergi mai în detaliu pentru a identifica emitenții pe care îi consideri subevaluați.  

În al doilea caz, dacă ești interesat de o companie anume, sau dacă deții participații în portofoliu, vei pleca de la analiza situațiilor financiare ale acesteia, apoi vei evalua companii similare din același sector, perspectivele sectorului de activitate în ansamblu și apoi contextul macroeconomic curent și viitor.  

Pentru a avea o imagine cât mai fidelă a companiei plecând de la informațiile publice disponibile, indicatorii financiari se analizează istoric pe durata mai multor ani, prin calcularea ritmului de evoluție a acestora. În acest fel,  în baza indicatorilor rezultați, poți să îți faci o idee atât cu privire la situația actuală a companiei cât și la potențialul său de creștere și riscurile asociate afacerii.  

De asemenea, ca să vezi dacă și cât de mult este o companie sub sau supraevaluată, vei calcula o serie de multiplii de evaluare. Apoi îi vei compara cu cei ai unor companii similare (din același sector de activitate, din aceeași regiune geografică, etc.) sau, dacă ai posibilitatea, cu medii la nivel de sector sau de piață. Printre cei mai utilizați multiplii de evaluare pe care îi poți avea în vedere sunt: Price Earnings Ratio (P/E), Price/Book Price (P/B), Price/Sales (P/S) sau  Enterprise Value/EBITDA (EV/EBTDA).

În concluzie, analiza fundamentală este o metodă utilizată de investitori pentru a evalua o companie prin analizarea unui număr de factori, inclusiv rapoarte financiare, estimări de performanță viitoare și managementul companiei, astfel încât să ia decizii de investiții. Există două tipuri de analiză fundamentală: de sus în jos (Top-Down) și de jos în sus (Bottom-Up), iar indicatorii financiari și multiplii de evaluare sunt utilizați pentru a evalua performanța și potențialul de creștere al unei companii.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro