Analiza tehnică

Poate crezi că analiza tehnică este rezervată doar unor inițiați din lumea financiară, care, eventual, mai fac parte și din organizații oculte, dar nu este așa. Grație tehnologiei moderne, analiza tehnică nu trebuie să o mai faci pe hârtie milimetrică și să stai să calculezi ore la rând indicatori tehnici. Acum ai la dispoziție toate instrumentele să faci analiză tehnică inclusiv folosind telefonul mobil.

Practic, urmând analizei fundamentale, analiza tehnică este a doua cea mai folosită metodă de analiză la bursă, putând fi realizată pentru orice instrument financiar tranzacționat căruia putem să-i recompunem un istoric de tranzacționare.

Dacă în cazul analizei fundamentale, încerci să determini valoarea intrinsecă a unei companii, considerând că nu toți factorii de influență se manifestă în piață la un moment dat, prin contrapunere, în cazul analizei tehnice, pleci de la premisa că prețul de tranzacționare reflectă toți acești factori și încerci prin modalități diverse de analiză să intuiești evoluția viitoare a prețului instrumentului financiar.

Ai putea crede că o metodă de analiză o exclude pe cealaltă (analiza tehnică versus analiză fundamentală), dar nu este așa, ele sunt complementare și le poți folosi împreună pentru a-ți valida deciziile de investiții, pentru ca să îți crești performanța investițională și în același timp pentru a-ți reduce riscul. Practic, folosind împreună cele două modalități de analiză îți crești semnificativ șansele de a face investiții profitabile și reduci la maxim investițiile nereușite.

Pentru analiza tehnică evoluția istorică a prețului și a volumelor de tranzacționare sunt informații cheie, esențiale pentru a putea determina, cu o anumită probabilitate, care va fi evoluția în viitor a prețului. Pentru aceasta au fost dezvoltate și rafinate în timp diferite metode de a analiza tehnic un instrument financiar, totul plecând de la graficul de tranzacționare.

Astfel, prin intermediul analizei tehnice vei avea misiunea să identifici care este tendința de evoluție (trendul) pe termen scurt, mediu și lung, riscurile privind inversarea acestei evoluții și să stabilești și potențiale ținte de preț pentru produsul financiar analizat.

Ai la dispoziție pentru analiză un număr extins de instrumente ajutătoare, precum indicatorii tehnici, pattern-uri de evoluție a prețului care tind să se repete în timp și chiar sisteme de analiză precum Elliot waves sau candle sticks.

Chiar dacă analiza tehnică este folosită într-o măsură mai mare de investitori cu înclinații de tranzacționare speculativă, ea poate fi un instrument foarte bun chiar și dacă ai o abordare pe termen lung, pentru a stabili momente și niveluri optime de intrare sau ieșire din piață, în cazul unor instrumente pentru care ai făcut anterior și o analiză fundamentală. La fel cum un magician își păstrează trucurile pentru el, poți și tu să înveți să folosești instrumentele oferite de analiza tehnică pentru a face alegeri de investiții mai bune. Deci, ce mai aștepți? Fii tu magicianul propriei tale strategii de investiții!

În concluzie, analiza tehnică nu este rezervată doar unei categorii inițiate și o poți folosi și tu pentru îmbunătățirea performanțelor investiționale și o administrare mai bună a riscului. Analiza tehnică nu o exclude pe cea fundamentală, ci ele se completează foarte bine pentru că abordează analiza instrumentelor financiare din unghiuri diferite, iar semnalele transmise de una pot fi confirmate prin intermediul celeilalte. Pentru a realiza analiza tehnică poți folosi o serie extinsă de instrumente ajutătoare care, în final, te vor ajuta să determini trendul pieței, nivele optime de intrare și ieșire din piață și să evaluezi și administrezi corespunzător riscul asociat unei investiții.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro