Care sunt avantajele investițiilor folosind PIEs?

Dacă ai citit cu atenție până aici, deja ți-ai dat seama care sunt avantajele principale ale investițiilor în PIEs. Dacă, însă nu ai avut timp, iată mai jos un rezumat:

  • Suma necesară pentru investiții este mult mai mică, atunci când diversificarea este unul dintre obiectivele tale și urmărești să faci investiții pe o structură prestabilită. Conform calculelor din lecția anterioară, pentru a cumpăra cele 6 companii tehnologice este necesar să aloci doar 124.20 USD, față de 12,875.18 USD, cât ai avea nevoie în varianta clasică.

  • Vei putea face gradual achizițiile. În situația în care nu ești deja milionar și ai putea face investiții graduale, plecând de la investiții recurente de zeci de mii de euro/lună/trimestru, acest aspect este deosebit de important atunci când faci investiții pe termen lung, pentru a te ajuta să dezvolți o strategie de investiții coerentă și consecventă.

  • Vei putea schimba ușor structura portofoliului, în măsura în care dorești, prin ajustarea procentelor aferente fiecărei acțiuni și inițierea unei rebalansări. În varianta clasică, trebuie să faci calcule complicate pentru ajustarea cantităților și ulterior pentru executarea tranzacțiilor.
  • Mai puțin timp. În varianta PIEs, poți efectua tranzacțiile în doar 1-2 minute, comparativ cu zeci de minute în varianta clasică. După stabilirea structurii portofoliului, tot ce trebuie să faci este să apeși un buton pentru a cumpăra toate acțiunile dorite dintr-o dată, în procentele dorite. Deși poate părea nesemnificativ, timpul economisit se acumulează cu investițiile recurente, eliberând timp pentru informare și analiză.

  • Mai ieftin și mai bun. PIEs permit o administrare activă a portofoliului cu efort și cost minim. În varianta clasică, schimbarea structurii portofoliului este dificilă, ceea ce poate duce la renunțarea la administrarea activă și la performanțe negative pe termen lung. Administrarea activă a portofoliului este similară cu gestionarea indicilor bursieri, care sunt ajustați regulat de comitete pentru a reflecta schimbările de pe piață.

  • ETF după propria rețetă. PIEs este varianta modernă de a-ți face propriul ETF. Caracteristicile ETF-urilor de a oferi diversificare chiar și acelora care investesc sume mici de bani în ele sunt perfect replicate de către portofoliile PIEs. În felul acesta, investitorii au posibilitatea de a-și crea propriul ETF, pornind de la cele mai importante companii listate la o bursă, dintr-o anumită regiune geografică sau dintr-un anumit domeniu.

Folosirea PIEs pentru construirea unor portofolii diversificate pe termen lung implică o serie lungă de avantaje comparativ cu varianta clasică de realizare a investițiilor. Realizarea diversificată a investițiilor, inclusiv cu sume mici de bani, posibilitatea realizării periodică a acestora pe o structură de portofoliu ajustabilă și timpul redus alocat pentru administrarea efectivă sunt doar câteva dintre ele.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro