Cum se formează prețul unei acțiuni

Formarea prețului unei acțiuni la bursă este similară cu cea de la piața de legume și fructe din cartierul tău. Doar că produsele de un anumit tip sunt identice calitativ, iar cumpărătorii și vânzătorii pot vedea centralizat nu numai informațiile despre ofertă (ASK), ci și despre cerere (BID). În acest exemplu ipotetic, poți vedea atât cantitățile disponibile la vânzare, ordonate crescător după preț, cât și cele de la cumpărare, ordonate descrescător după preț.

ecran cu exemplu de pret cumparare si vanzare

Când se formează prețul când tranzacționarea este continuă? Poți întâlni două situații:

  1. Fie un ordin de cumpărare este lansat în piață la un preț mai mare sau egal cu cel mai mic preț la care sunt afișate la vânzare acțiuni,
  2. Fie un ordin de vânzare este lansat la un preț mai mic sau egal cu cel mai mare preț la care sunt afișate ordine la cumpărare.

ecran cu exemplu de pret cumparare si vanzare

În exemplul de mai sus, dacă un investitor cere cumpărarea a 3,000 de acțiuni la prețul de 10.05 lei/acțiune sau mai sus, acesta le va cumpăra din cele 4000 existente la acest preț. În urma tranzacției vor rămâne la vânzare 1,000 acțiuni la prețul de 10.05 lei, celelalte cotații nefiind afectate. Iată mai jos situația rezultată:

ecran cu exemplu de pret cumparare si vanzare

Dacă, în continuare un investitor oferă spre vânzare 5,000 de acțiuni la prețul de cel puțin 9.95 lei/acțiune, el va vinde 1,400 acțiuni la prețul de 10.00 lei, 3,300 acțiuni la prețul de 9.95 lei și va rămâne în piață cu un ordin de vânzare de 300 acțiuni la prețul de 9.95 lei. Situația din piață va arăta astfel:

Acest mod de formare a prețului se folosește pentru toate instrumentele cotate la bursă care se tranzacționează în mod continuu.

În concluzie, formarea prețului la bursă se face prin intermediul ofertelor de cumpărare și vânzare, iar prețul se stabilește atunci când un ordin de cumpărare este lansat la un preț mai mare sau egal cu cel mai mic preț la care sunt afișate la vânzare acțiunile sau când un ordin de vânzare este lansat la un preț mai mic sau egal cu cel mai mare preț la care sunt afișate ordine la cumpărare.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro