Dividend

Te-ai gândit vreodată că investițiile ar putea fi la fel de ușoare ca și cumpărarea unei prăjituri? Ei bine, cu ajutorul tehnologiei acest lucru este posibil, iar investițiile pot fi mult mai simple decât crezi. Singura diferență este că nu cumperi prăjituri ci acțiuni, iar în baza acțiunilor deținute vei putea primi dividende, cu care vei putea cumpăra dacă vrei și prăjituri.

Revenind la lucruri serioase, îți spunem că dividendele sunt unul dintre cele mai simple concepte din lumea investițiilor. Practic, dividendele sunt o recompensă pe care o primești din partea companiei în care ai investit, pentru că ai încredere în ea și ai cumpărat acțiuni. Dacă ai mai multe acțiuni, vei primi mai multe dividende.

Totuși, nu toate companiile distribuie dividende și sumele pot varia în funcție de deciziile Adunării Generale ale Acționarilor sau ale Consiliului de Administrație (Board of Directors, în alte țări). În general, companiile mature decid să distribuie regulat dividende din profitul obținut, dat fiind că alternativele de investire eficientă a banilor pentru dezvoltarea viitoare a companiei sunt limitate. Dacă îți place mai mult să investești în companii în creștere, atunci este posibil să nu primești dividende în bani, dar poți primi acțiuni gratuite în contul profitului obținut.

Partea interesantă este că nu trebuie să fii un expert în investiții pentru a primi dividende. Un lucru bun de știut este că nu trebuie să deții acțiuni pe tot parcursul anului pentru a primi dividende. Este suficient să deții acțiuni la data de înregistrare stabilită de către AGA sau CA.

 Ca să măsori atractivitatea unei acțiuni prin prisma dividendului poți calcula Randamentul dividendului (Dividend Yield). Ce este randamentul dividendului și cum se calculează? Este simplu! Este doar o simplă împărțire: valoarea dividendului pe acțiune împărțită la prețul actual al acțiunii, exprimând calculul sub formă de procent. Cu cât randamentul dividendului este mai mare, cu atât acțiunea este considerată mai atractivă din acest punct de vedere. În plus, compararea nivelului acestui indicator cu dobânzile disponibile pe piață, cum ar fi cele la depozite sau obligațiuni, poate fi utilă în luarea deciziei de investiții. Un randament al dividendului mai mare poate fi un argument în favoarea acțiunilor în detrimentul instrumentelor purtătoare de dobândă.

În concluzie, investițiile pot fi la fel de ușoare ca și cumpărarea unei prăjituri cu ajutorul tehnologiei, iar dividendele sunt un concept simplu din lumea investițiilor, reprezentând o recompensă din partea companiei pentru încrederea investitorilor. Randamentul dividendului poate fi utilizat pentru a evalua atractivitatea unei acțiuni din perspectiva dividendelor.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro