Drepturi

Drept de preferință sau de subscriere

Dacă ești interesat să investești în acțiuni noi emise de o companie, drepturile de preferință sau de subscriere îți pot oferi un avantaj. Aceste drepturi îți permit să cumperi acțiuni noi la un preț preferențial. Drepturile de preferință sunt oferite gratuit investitorilor care dețin deja acțiuni ale companiei la data de înregistrare a majorării de capital. Totuși, este important să ții cont că aceste drepturi sunt valabile doar pentru o perioadă limitată de timp și se anulează după ce perioada de subscriere se încheie.

Pentru a permite și altor investitori să cumpere acțiuni noi în cadrul majorării de capital social, unele companii decid să tranzacționeze drepturile de subscriere la bursă pentru o perioadă scurtă de timp. În acest caz, prețul drepturilor de subscriere este determinat de cererea și oferta din piață care depinde și de prețul acțiunilor la bursă, de prețul de subscriere al acțiunilor noi și de numărul de drepturi necesare pentru a cumpăra o acțiune nouă. Ține cont că tranzacționarea drepturilor de subscriere poate implica riscuri și că prețul acestora poate fluctua semnificativ în funcție de evoluția pieței.

Drepturi de alocare

Drepturile de alocare sunt emise în contextul unor majorări de capital social cu aport de numerar, fiind înlocuite cu acțiuni după ce au loc formalitățile post-majorare. Durata lor de viață este limitată.

Dacă majorarea de capital nu implică o plată din partea acționarilor, toți acționarii companiei vor primi drepturi de alocare. În schimb, dacă se plătește un preț pentru subscrierea de acțiuni noi, atunci drepturile de alocare vor fi emise doar acelora care cumpără acțiunile noi. În unele cazuri, drepturile de alocare se pot tranzacționa la bursă, iar prețul lor este similar cu cel al acțiunilor companiei.

Drepturile de preferință sau de subscriere se emit de către o companie în cadrul unor majorări de capital, au o durată de viață limitată, pot fi tranzacționate la bursă (dacă decide Emitentul) și dau dreptul deținătorilor să subscrie acțiuni noi la un preț preferențial. Drepturile de alocare sunt emise tot în contextul unor majorări de capital social, au o durată de viață limitată și sunt înlocuite cu acțiuni după finalizarea formalităților post-majorare. În situația în care Emitentul decide, și ele pot fi tranzacționate la bursă iar în acest caz prețul este similar cu cel al acțiunilor companiei.   

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro