Dacă te afli în căutarea unor indicatori financiari care să îți ofere o perspectivă asupra profitabilității unei companii, atunci EBITDA poate fi o opțiune bună pentru tine. EBITDA sau Earnings before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization este un indicator financiar prin care poți măsura profitabilitatea unei companii, fiind considerat o alternativă la profitul net. El îți oferă posibilitatea de a analiza viabilitatea companiei chiar și atunci când firma nu generează profit net, dar obține EBITDA pozitiv. Situația asta o vei întâlni mai des în cazul companiilor în dezvotare (“growth companies”), cu perspective ridicate de creștere, în care vei dori, probabil, să investești o anumită fracțiune din portofoliul tău.
Totodată, prin intermediul EBITDA poți estima „din avion” cashflow-ul generat de companie din activitățile operaționale fiind unul dintre indicatorii urmăriți cu prioritate de antreprenori și de managementul companiilor.
Iată cum poți calcula indicatorul EBITDA:
EBITDA = Profit net + Cheltuieli cu dobânzi + Impozitul pe profit + Depreciere&Amortizare
Dacă cheltuielile cu dobânzile nu sunt disponibile poți folosi rezultatul financiar iar la Depreciere&Amortizare vei include nu doar amortizarea imobilizarilor, ci și eventualele provizioane nete.
Pentru analiza EBITDA vei urmări evoluția lui și a componentelor sale în timp. O companie cu EBITDA în creștere de la an la an indică o probabilitate ridicată pentru evoluția pozitivă și pe viitor.
Pentru ca să faci o analiză cuprinzătoare îl vei evalua și individual, dar și prin relație cu alți indicatori financiari. De exemplu, pentru a avea o imagine mai clară asupra profitabilității companiei, poți calcula și marja EBITDA, adică valoarea EBITDA obținută de o companie la 100 de unități cifra de afaceri. Cu cât această valoare este mai ridicată, cu atât compania este mai profitabilă și mai eficientă. De asemenea, poți utiliza în analiză și multiplul de evaluarea EV/EBITDA (Entrerprise Value/EBITDA), care îți poate arăta și cât de sub sau supraevaluată este compania prin comparație cu companii similare.
În concluzie, EBITDA este un indicator financiar care măsoară profitabilitatea unei companii, oferind posibilitatea de analiză și atunci cînd firma nu generează profit net. Totodată, prin intermediul EBITDA se estimează în ansamblu cashflow-ul generat de companie din activitățile operaționale iar pentru o analiză eficientă el se evaluează și individual dar și prin relație cu alți indicatori financiari.