EV

În caz că te întrebi cum să măsori valoarea unei afaceri în care vrei să investești, Enterprise Value (EV) este o alternativă pe care trebuie să o iei în calcul. De fapt, este o alternativă la un alt indicator folosit pe scară largă – capitalizarea de piață (MCap), adică la valoarea companiei dată de numărul total de acțiuni și de prețul de la bursă al acestora. Spre deosebire de capitalizarea bursieră, Enterprise Value ia în considerare și datoriile și cash-ul companiei.  

Practic, EV încearcă să ofere o valoare mai precisă a afacerii, luând în calcul și datoriile pe termen scurt și lung pe care le are de plătit compania, precum și cash-ul pe care îl are la dispoziție. Cu alte cuvinte, EV îți spune cât ar trebui să plătești efectiv pentru a prelua o companie, incluzând datoriile acesteia, dar scăzând cash-ul disponibil. 

Iată și formula de calcul Enterprise Value: 

EV = Capitalizare + Datorii totale – Cash 

Sunt situații extreme când valoarea acestui indicator este foarte redusă, ceea ce îți poate semnala o oportunitate de achiziție a acțiunilor. În același timp, să ai în vedere că un nivel foarte redus sau chiar o valoare negativă a acestui indicator îți indică o folosire ineficientă de către management a cash-ului din companie. În acest caz, compania poate lua în considerare o serie de măsuri pentru creșterea prețului acțiunilor, ceea ce merită atenția ta, pentru că poate fi o investiție inspirată. Astfel de măsuri pot fi distribuții de cash către acționari, plata anticipată a datoriilor, programe de răscumpărare de acțiuni, investiții în dezvoltarea unor noi direcții de business, etc.  

Pentru a avea o măsură mai precisă a nivelului de sub sau supraevaluare a companiei, vei putea calcula și multiplul EV/EBITDA, care măsoară valoarea companiei prin prisma EBITDA. 

În concluzie, Enterprise Value (EV) este un indicator care estimează valoarea reală a unei afaceri, luând în calcul datoriile și cash-ul companiei, spre deosebire de capitalizarea bursieră. Un nivel foarte redus sau o valoare negativă a EV poate indica o folosire ineficientă a cash-ului și poate semnala oportunități de investiție.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro