Dacă pe lista ta de achiziții se numără și acțiuni ale unor companii care înregistrează pierderi pentru moment, dar care au EBITDA pozitiv, acest indicator te poate ajuta în evaluarea oportunității de investiții. Aici putem încadra și companii în creștere (growth companies), care pot înregistra niveluri mici ale profitului net, dar cu niveluri semnificativ mai mari ale EBITDA.
Indicatorul EV/EBITDA este unul complementar multiplului P/E, iar în situațiile menționate mai sus este mult mai relevant decât acesta, pentru că vei ține seamă, pe lângă capitalizarea companiei, și de datoriile și cash-ul pe care îl are la dispoziție aceasta, iar în loc de profit vei folosi EBITDA. De altfel, formula de calcul pe care o vei aplica este următoarea:
EV/EBITDA = Enterprise Value / EBITDA, sau
= (Capitalizare + Datorii – Cash) / (Profit net + Dobânzi + Impozit + Depreciere&Amortizare)
Dacă investitorii de retail tind să acorde o importanță mai mare indicatorului P/E, investitori instituționali consideră că EV/EBITDA este un instrument mai util atunci când analizează oportunitatea investițiilor care presupun operațiuni de fuziuni & achiziții (M&A). Pentru a aprecia sub sau supraevaluarea unei acțiuni plecând de la nivelul înregistrat de EV/EBITDA va trebui să te raportezi la sectorul de activitate în care își desfășoară activitatea compania. De asemenea, vei ține cont și de ritmul de creștere al companiei – pentru companii de creștere poți lua în considerare un nivel mai ridicat al multiplului, în timp ce, în cazul companiilor cu ritmuri de creștere lentă, nivelul reper trebuie să fie mai jos.
În concluzie, EV/EBITDA măsoară valoarea companiei prin prisma capacității sale de a genera cash-flow din activitatea operațională. Spre deosebire de P/E, EV/EBITDA se calculează și pentru companii care înregistrează pierderi dar EBITDA pozitiv. În același timp, are o relevanță mai mare decât P/E atunci când analizăm companii în dezvoltare (growth companies), care pot înregistra niveluri mici ale profitului net dar niveluri semnificativ mai importante ale EBITDA. Aprecierea sub sau supraevaluării unei companiei prin prisma acestui indicator depinde de sectorul de activitate, în cazul companiilor de creștere fiind acceptat un nivel mai ridicat.