Dacă vrei să vezi cât de lichidă este o companie și cât de deschisă este față de investitori te poți uita la free-float-ul pe care îl are. Adică la cât de mare este partea din acțiunile emise de o companie care sunt disponibile la vânzare pe piața bursieră, fără restricții sau limitări. Astfel, cu cât free-float-ul este mai mare cu atât deschiderea companiei față de piață este mai mare iar lichiditatea acțiunii este mai bună.
Tehnic, sunt excluse din free-float acțiunile deținute de acționarul majoritar, acționari strategici, statul și alte agenții guvernamentale, precum și acțiunile de trezorerie deținute de compania respectivă. De asemenea, nu vom ține seamă de deținerile mai mari de 30% ale societăților de asigurări, ale fondurilor de pensii și ale altor fonduri, precum și deținerile mai mari de 5% ale altor categorii de investitori.
În practică, întâlnim și termenul de Nivel al free-float-ului, care este dat de raportul procentual dintre numărul de acțiuni inclus în free-float și numărul total de acțiuni emise de respectiva companie.
În concluzie, free-float-ul reprezintă numărul de acțiuni disponibile pentru tranzacționare pe piața bursieră și poate fi folosit ca un indicator al lichidității și deschiderii companiei față de investitori, iar nivelul free-float-ului este dat de raportul dintre numărul de acțiuni incluse în free-float și numărul total de acțiuni emise de companie.