Cum încep / Prima logare în platformă
Daca ai ajuns până în acest punct, în mod cert ai auzit deja de SSO (single-sign on) ceea ce înseamnă că pentru varianta web a platformei Investimental Global poți folosi această funcționalitate din momentul în care te-ai logat în Portal. Astfel, butonul GLOBAL este cel care deschide calea către platforma pentru piața externă.
Logarea prin SSO este cea mai simplă și rapidă modalitate de a fi la click distanță de platformă fără să mai fie nevoie de introducerea user-ului și a parolei. Bineînțeles, din motive de securitate, dacă a trecut o anumită perioadă fără să existe activitate pe platformă, vei fi automat delogat. Din acest motiv, logarea prin SSO este de ajutor și poate fi considerată mai degrabă un echivalent al refresh-ului pe care cu toții îl folosim atunci când accesăm un laptop.
Cum lansez un ordin standard
Cea mai la îndemână modalitate de lansare a ordinului este de a trimite un ordin pentru valoarea sa în USD (vrei să cumperi acțiuni Apple de 300 USD), moment în care vei putea achiziționa acțiuni fracționare pentru suma exactă pe care o dorești, fără să îți bați capul cu calcule în funcție de cash-ul disponbil și prețul din piață al acțiunilor.
Astfel, vei observa că întotdeauna este afișat în josul paginii (stânga) butonul Show Order Entry care deschide formularul de ordin. Aici vei putea lansa ordinul în 4 pași rapizi introducând următoarele:
- Simbolul
- Tip ordin – Market pe coloana Order Type
- Suma pentru care dorești să lansezi ordinul
Click pe Confirm and Send (Confirmă și Trimite)
Modalități multiple de lansare a ordinului
Alte modalități de lansare a ordinului sunt:
Din Watchlist: în cazul în care te afli în Watchlist, apeși pe simbolul dorit, introduci cantitatea de acțiuni dorită, click pe SELL sau BUY. Automat, formularul de ordin din josul paginii se va deschide și va fi precompletat cu detaliile selectate și introduse din Watchlist, singurul pas rămas fiind de a confirma și trimite ordinul.
Din Grafic: Poți iniția un ordin direct de pe grafic, apăsând fie pe butonul de Buy sau Sell din bara de instrumente fie Click dreapta și selectând direcția ordinului; Se va deschide automat formularul de ordin din josul paginii, pe care îl poți ajusta după cum dorești, ordinul lansându-se în momentul în care îl confirmi.
Din Positions/Orders – asemenea altor pagini prin care poți naviga în platformă și din care poți lansa ordine de tranzacționarea, același lucru se întamplă și în cazul paginii unde sunt afișate pozițiile deschise, adica portofoliul tău, precum și cea în care găsești ordinele, împreună cu statusul lor. Astfel, poți apăsa click dreapta pe rândul în care se află simbolul dorit, după care selectăm direcția ordinului, buy sau sell, urmând să parcurgem pașii descriși mai sus privind completarea și trimiterea ordinului.
Important! Nu sunt permise modificări ale ordinelor introduse.
Astfel, în cazul în care ai un ordin în piață (cu status Working) și dorești sa îl modifici, atunci tot ce trebuie să faci este să îl anulezi (click dreapta pe ordinul respectiv, apoi Cancel), iar ulterior să introduci un ordin nou cu coordonatele dorite – având în vedere numeroasele posibilități de lansare, suntem convinși că îți va fi ușor.
Vizualizare Portofoliu/Ordine/Tranzacții/Activitate
Dacă te întrebi unde poți verifica ce s-a întâmplat pe contul tău după ce ai lansat un ordin și ai primit confirmarea execuției acestuia, atunci răspunsul rapid este în Positions. Aici vei găsi deținerile de acțiuni pe care le ai în acel moment, practic portofoliul tău de acțiuni. Astfel, în această pagină vei găsi informații privind simbolurile pe care le deții, cantitatea totală pentru fiecare dintre acele simboluri, profitul/pierderea relativă, adică nemarcată, ultimul preț al respectivului instrument, precum și valoarea de piață al acestuia.
Important de știut este faptul că platforma Investimental Global afișează profitul/pierderea nemarcată dupa modalitatea FIFO (first in, first out), care este standardul internațional al piețelor globale. Motivul pentru care ținem să îți atragem atenția acestui subiect este acela că pentru plata impozitului, profitul este determinat, conform reglementărilor specifice României, în baza costului mediu ponderat. Acest cost îl vei putea regăsi în Portal – Investiții – Portofoliu, iar impozitul datorat în pagina alăturată celei de Portofoliu numită Datorii fiscale.
Dacă pe lângă deținerile pe instrumente te întrebi unde ai putea găsi informații privind deținerea totală sau cea a cash-ului disponbil, atunci răspunsul este că în partea de sus a platformei vei găsi întotdeauna metricii contului, și anume:
- Balance = reprezintă disponbilul de cash din cont, ce include și sumele blocate de ordine active
- Equity = reprezintă valoare totală a contului (Investiții + Cash), luând în considerare Profitul/Pierderea nemarcată
- Available Funds = reprezintă disponibilul de cash ce poate fi utilizat pentru lansarea unor ordine noi.
În cazul în care dorești sa afli disponibilul de cash pe care îl poți retrage, poți accesa Portalul Investimental, iar la Retrageri în momentul în care selectezi contul Global USD este afișat soldul disponibil pentru retragere sau schimb valutar.
In Orders putem urmări statusul tuturor ordinelor transmise pe cont (în funcție de perioada selectată). Totodată, în cazul în care dorim să anulăm un ordin, o putem face tot din această secțiune prin click dreapta, apoi Cancel.
Trades oferă lista tranzacțiilor, prețurile și cantitățile aferente, precum și a costurile.
Utima pagină din această serie este pagina de Account Transactions unde poate fi vizualizată activitatea contului. Pe lângă tranzacțiile efectuate, aceasta aduce în plus informații privind miscările de cash de pe cont, și anume alimentări, retrageri efectuate de către titularul contului, dar și incasări de dividende sau alte evenimente menite să influențeze contul de tranzacționare.
HEATMAP
Una dintre funcționalitățile importante ale platformei Investimental Global este Heatmap-ul integrat și customizabil. Astfel, dacă nu ai selectat deja un layout care afișează implicit această opțiune, o poți adăuga oricând dacă mergi în meniul de sus numit Market, după care Drag&Drop funcționalitate Heatmap în workspace.
Poti opta pentru whatchlist-urile setate de tine sau dintr-o listă mai largă de indici sau sectoare din US.
Ulterior, în ecranul principal, companiile sunt evidențiate în funcție de capitalizarea bursieră, astfel companiile cu o capitalizare mare sunt evidențiate într-o casetă mai mare. Totodată, în cadrul acelei liste, companiile pot fi grupate pe sectoarele de activitate.
De ce este util Heatmap
- este cea mai ușoară modalitate de a avea un first glance al situației din piață într-un anumit moment.
- faptul că putem vedea companiile grupate pe anumite sectoare te poate ajuta în determinarea direcției sectoarelor și selectarea de către tine a unor ținte de investiții. Sunt zile în care, de exemplu, sectorul de tehnologie scade dar cel de energie și utilități crește – cu ajutorul Heatmap ai imaginea de ansamblu.
- Afișarea în funcție de capitalizare îți indică cele mai mari și mai importante companii dintr-un indice sau sector, care au asociată o lichiditate mai ridicată și uneori o volatilitate mai redusă. De asemenea, înțelegi de ce scade scau crește un indice.
Analiză tehnică
Prin intermediul Investimental Global ai accesa la un modul de analiză tehnică performat și care pune la dispoziție toate tool-urile necesare pentru a realiza analizele așa cum îți dorești. Graficul suportă o gamă largă de indicatori de analiză tehnică pe care îi poți edita după cum consideri că este potrivit pentru tine.
De asemenea, poți desena pe grafic linii de trend, poți calcula variații pe anumite perioade și poți utiliza tool-uri precum Fibonnaci Retracement sau Pitchfork. Totodată, dacă te-ai decis că dorești să lansezi ordin, o poți face direct din această pagină prin butoanele de BUY/SELL din partea de sus a graficului sau făcând Click dreapta și selectând direcția ordinului.