Niveluri suport/rezistență

Ai constatat care este tendința de evoluție a prețului unui instrument financiar dar nu știi dacă aceasta va continua și în perioada următoare. De aceea, ți-ar fi util să știi eventuale nivele de preț de la care trendul s-ar putea opri temporar sau inversa.

Pentru asta poți avea în vedere anumite niveluri tehnice, de multe ori date de prețurile înregistrate în trecut de instrumentul financiar, sau obținute în baza unor indicatori de analiză tehnică.

Te întrebi, probabil, cum este posibil ca un anumit preț înregistrat în trecut, de exemplu de Apple, Tesla sau Microsoft, să influențeze prețul acțiunilor și în prezent. Pentru asta trebuie să știi că se întâmplă frecvent ca investitorii să rețină anumite niveluri de preț relevante înregistrate în trecut (maxime sau minime anterioare), iar acest lucru să aibă implicații directe asupra deciziilor lor de tranzacționare din viitor. De exemplu, cunoscând faptul că un anumit nivel de preț a reprezentat în trecut un maxim local important pentru acțiunile Tesla (de unde prețul a intrat pe o pantă descendentă), atunci când prețul revine la acel nivel, o parte dintre investitori vor fi înclinați să îl vândă, dacă îl au în portofoliu. Acest lucru va avea impact direct asupra ofertei de acțiuni Tesla de la bursă, asupra volumelor de tranzacționare și asupra prețului: oferta de vânzare va fi mai mare, volumele de tranzacționare vor crește iar prețul poate începe să scadă. Din punct de vedere tehnic vei spune că respectivul nivel de preț este un nivel de rezistență, adică acel nivel de la care prețul poate începe să scadă.

Dacă acțiunile Tesla, dimpotrivă, se înscriu pe o tendință descendentă, vor exista niveluri de preț la care cererea investitorilor de a cumpăra acțiuni va crește, ca urmare a faptului că acestea reprezintă repere tehnice (minime sau maxime anterioare sau obținute folosind anumiți indicatori tehnici). Din punct de vedere tehnic vei spune că acele niveluri de preț de la care prețul ar putea să-și inverseze mișcarea în sus, sunt niveluri de suport.  

Pe scurt, rezistența (nivelul de rezistență) poate fi rezumată ca fiind acel nivel de la care prețul unui instrument poate începe să scadă, iar suportul (nivel suport) este nivelul de la care prețul poate începe să crească.

Mai trebuie să știi că aceste niveluri (de rezistență și de suport) sunt cu atât mai puternice iar probabilitatea de inversare a prețului mai ridicată cu cât ele sunt confirmate prin intermediul mai multor indicatori tehnici (maxime sau minime anterioare, niveluri Fibonacci, de intersecția prețului cu medii mobile de referință (200, 100 sau 50 zile), intersecția acestor medii mobile, cifre rotunde, etc. Din punct de vedere practic, în funcție de strategia investițională pe care o ai în vedere, vei putea folosi nivelurile de suport și rezistență pentru o administrare mai eficientă a portofoliului de investiții dar și pentru a gestiona corespunzător riscul, de exemplu, prin plasarea de ordine stop-loss sau take profit la nivelurile de suport și rezistență majore.

Sursă grafic: Investing.com – https://www.investing.com/charts/stocks-charts

În concluzie, este foarte util să poți identifica nivelurile tehnice de la care prețul unui instrument financiar și-ar putea inversa tendința de evoluție din ultima perioadă. Nivelul de preț de la care prețul unui instrument financiar ar putea începe să scadă este cunoscut ca Rezistență iar cel de la care ar putea începe să crească este denumit Suport. Ai în vedere faptul că nivelul de rezistență sau suport este cu atât mai relevant cu cât este confirmat de mai mulți indicatori tehnici.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro