Dacă îți propui să analizezi acțiuni ale unor companii din zona industrială, cu valori mari ale activelor fixe – fabrici de cărămizi, sau ale unor companii petroliere, sau de utilități, atunci trebuie să știi că multiplul Price to Book Value (P/B) este unul potrivit. Sau dacă te întrebi dacă acțiunile unor fonduri închise (cum este Fondul Proprietatea) sau chiar ale băncilor merită să le ai în vedere pentru o eventuală achiziție sau dezinvestiție, atunci poți avea în vedere și acest indicator.
P/B măsoară valoarea companiei prin prisma capitalurilor sale proprii, respectiv prețul de piață al acțiunii vs. cât scrie în contabilitate (“in the books”) că face o acțiune. Iată și formula de calcul:
P/B = Capitalizare / Capitaluri proprii din bilanț, sau
= Prețul acțiunii / Valoarea contabilă pe acțiune,
La fel ca și în cazul P/E, ca să faci o analiză cât mai relevantă, nivelul pe care îl obții pentru acest indicator trebuie să îl compari fie cu nivelurile din trecut (dacă ai un istoric calculat pe o perioadă suficient de lungă) fie cu nivelurile înregistrate pentru companii similare listate.
Trebuie să ai în vedere faptul că, uneori, un multiplu P/B mult sub 1 nu îți semnalizează subevaluarea acțiunii ci, posibil, anumite vulnerabilități. Poate afacerea respectivă nu face suficient profit pentru o perioadă mai lungă de timp, sau poate că activitatea are perspective foarte negative pe termen mediu-lung. În același timp, nu este exclus ca acel “book value” să necesite unele ajustări în jos (cum a fost cazul băncilor din Grecia în timpul crizei datoriilor suverane din anii 2012 – 2013), ceea ce ar determina o creștere a nivelului multiplului. În același timp, când evaluezi companii de servicii, de exemplu tehnologie sau servicii medicale, baza de active și de capitaluri proprii s-ar putea să fie mult în urma capitalizării companiei. În acest caz, sunt mult mai importante echipa, organizarea, brevetele, know-how-ul și potențialul de creștere al companiei.
În concluzie, Indicatorul P/B măsoară valoarea companiei prin prisma capitalurilor sale proprii, având sens calcularea lui pentru companii din zona industrială, cu valori mari ale activelor fixe sau în cazul fondurilor închise (cum este Fondul Proprietatea) sau chiar al băncilor. Cu cât valoarea este mai mică cu atât acțiunea este considerată mai ieftină, însă o valoare mult sub 1 poate semnaliza vulnerabilități legate de respectiva companie. Nivelul obținut pentru acest indicator se compară fie cu nivelurile din trecut înregistrate pentru acțiunea respectivă, fie cu nivelurile calculate pentru companii listate similare.