Price to Earnings Ratio (P/E sau PER) este probabil cel mai cunoscut și folosit multiplu de evaluare de la bursă, indiferent de piața pe care se tranzacționează o anumită acțiune. În esență, PER-ul îți spune cât de mult plătești pentru fiecare unitate din profitul companiei, dar și timpul în care, teoretic, un investitor își poate recupera investiția în acțiunile companiei, dacă aceasta ar distribui anual acționarilor întreg profitul net pe care îl obține.
Pentru a calcula multiplul trebuie să folosești fie capitalizarea și profitul net al companiei, fie prețul unei acțiuni și profitul net per acțiune, după una dintre formulele de mai jos:
Price Earnings Ratio = Preț per acțiune / Profit net per acțiune, sau
= Capitalizare / Profit net anual
Pentru calculul indicatorului, profitul net obținut de compania vizată poate fi cel din ultimul an calendaristic, sau, pentru o acuratețe mai mare, te poți raporta la profitul net raportat pe ultimele 4 trimestre. De asemenea, poți să calculezi acest indicator luând în calcul media profitului pe 5-7 ani sau profitul estimat pentru anul în curs.
Cu cât valoarea rezultată a indicatorului este mai mică, cu atât acțiunea în cauză este mai ieftină, iar cu cât nivelul este mai ridicat cu atât crește riscul unei supraevaluări. Pentru rezultate relevante, analiza acestui indicator o poți face și prin comparație cu valorile înregistrate în trecut de acțiunea respectivă. Sau prin raportare la valorile înregistrate de acțiunile unor companii similare sau la valoarea medie a P/E, calculata la nivelul unui indice bursier.
Dat fiind că nu este un standard legat de modul de evaluare al indicatorului, pentru a obține informații privind subevaluarea sau supraevaluarea unei acțiuni trebuie să te raportezi la faza din ciclul economic în care se află economia, la sectorul de activitate al companiei, la nivelul de dezvoltare al acesteia sau de regiunea geografică în care își desfășoară activitatea. Ce mai trebuie să știi, este că un nivel ridicat sau scăzut al acestui indicator nu are ca efect imediat scăderea sau creșterea prețului în piață, ci doar îți semnalizează un risc potențial sau o oportunitate de investiție. O decizie de investiție sau dezinvestiție este bine să o confirmi și prin intermediul altor indicatori.
În general, în cazul companiilor aflate la maturitate, pentru care potențialul unor creșteri majore ale afacerilor este limitat, vei avea în vedere niveluri mai reduse ale multiplului pentru semnalizarea supraevaluării. În același timp, pentru companiile de creștere, cu potențial ridicat de dezvoltare, vei folosi repere ale indicatorului mai ridicate. Așa cum îți spuneam, indicatorul P/E poate fi calculat și la nivel de indice, de exemplu la nivelul indicelui S&P 500 sau DAX30 sau BET. În acest caz, se poate trage o concluzie cu privire la sub sau supraevaluarea întregii piețe sau a unui sector de activitate. Când te raportezi la o piață sau un sector de activitate este bine să faci analiza luând în considerare valorile înregistrate în trecut, iar cu cât perioada de timp este mai lungă cu atât rezultatul analizei este mai relevant.
În concluzie, stabilirea nivelului de la care o companie poate fi considerată sub sau supraevaluată depinde de faza din ciclul economic în care se află economia, de sectorul de activitate, de nivelul de dezvoltare al companiei sau de regiunea geografică în care își desfășoară activitatea. În general, în cazul companiilor aflate la maturitate, investitorii stabilesc un nivel mai redus al P/E pentru a semnaliza supraevaluarea, iar, în același timp, pentru companiile de creștere, este acceptat un nivel al acestui indicator mai ridicat.