Price to Sales (P/S)

Atunci când compania de care ești interesat își desfășoară activitatea într-un sector în care profiturile sunt ciclice sau sunt influențate de schimbări semnificative ale ciclului economic, utilitatea folosirii în analiză a multiplului Price to Sales (P/S) crește semnificativ. Relevanța indicatorului este mai mare și dacă acțiunea pe care o urmărești este în faza de creștere rapidă și încă nu a început să obțină profituri constante sau dacă marjele de profit la nivelul sectorului de activitate sunt scăzute. În aceste situații folosirea altor indicatori nu este utilă iar indicatorul P/S poate fi în capul listei tale de multiplii, măsurând valoarea companiei prin prisma capacității sale de generare de venituri.

Dar hai să vezi care este formula de calcul:

P/S = Capitalizare / Venituri totale, sau

       = Preț acțiune / Vânzări totale pe acțiune

La fel ca și în cazul celorlalți multiplii, cu cât valoarea P/S este mai mică cu atât compania este evaluată mai ieftin, iar cu cât este mai mare cu atât este mai scumpă. Similar cu multiplul P/E poți folosi datele pentru ultimul an încheiat, pentru ultimele 4 trimestre, estimări pentru anul în curs sau media ultimilor 5-7 ani.

Trebuie să fii atent atunci când faci analiza pentru că nu întotdeauna un P/S mic îți semnalizează o subevaluare a companiei sau un P/S mare o supraevaluare a acesteia.

Pentru a avea o imagine corectă asupra companiei, trebuie să interpretezi multiplul de la caz la caz, prin corelație și cu alți indicatori. Astfel, o companie care înregistrează un nivel al acestui indicator subunitar îți transmite un mesaj privind subevaluarea la prețul curent din piață. Dar dacă compania înregistrează pierderi te poți gândi la faptul că vânzările mai mari sunt rezultatul unei politici de dumping sau că activitatea companiei nu este eficientizată.

În situația înregistrării unor marje mici de profit comparativ cu competiția și a unui multiplu P/S scăzut, este posibil ca strategia companiei să fie în prima fază o creștere a cotei de piață, urmată, în faza a doua, după creșterea bazei de clienți, de îmbunătățirea marjelor. O astfel de situație creează premisele unui multiplu P/E semnificativ mai ridicat în anii următori și poate crește atractivitatea companiei.

Pentru a face o analiză riguroasă, trebuie să analizezi multiplul P/S în dinamică, adică să îl compari cu valorile înregistrate de companie anii anteriori, și să-l pui în relație și cu valorile obținute de companii din același sector de activitate. Dacă în urma analizei pe care o faci două companii înregistrează un nivel al P/S similar, trebuie să le compari și profiturile înregistrate (și multiplul corespunzător P/E) și datoriile companiei (prin compararea multiplului EV/Vânzări totale).

În concluzie, P/S măsoară valoarea companiei prin prisma capacității sale de generare de venituri, o valoare redusă a indicatorului indicând o posibilă subevaluare, iar o valoare ridicată, o posibilă supraevaluare prin raportare la vânzări. Interpretarea indicatorului trebuie realizată însă în context, analizându-se și faza din ciclu de creștere în care se află compania. Pentru o analiză riguroasă, multiplul P/S se compară în dinamică dar și cu valoarea obținută de companii din același sector de activitate.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro