Produsele structurate au fost dezvoltate pentru a oferi acces prin piața spot, cu care sunt obișnuiți investitorii de retail, la investiții de obicei făcute prin produse derivate.
Sunt instrumente complexe care vizează un anumit raport risc/randament și care sunt legate de unul sau mai multe active suport, cum ar fi indici bursieri, acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, perechi valutare sau mărfuri fungibile.
Juridic se aseamănă cu obligațiunile dar în loc de plata unor cupoane, aceste produse urmăresc randamente derivate din performanța unuia sau mai multor active suport, nedepinzând de profitul obținut de compania emitentă.
În funcție de modul cum au fost proiectate, ele includ sau nu levier financiar (atunci când câștigul sau pierderea aferentă activului suport sunt multiplicate), iar perioada de viață poate fi limitată (de obicei câțiva ani) sau nelimitată. Dacă includ levier financiar, riscurile asociate cresc puternic, existând posibilitatea pierderii capitalului investit într-un timp scurt.
În practică, cele mai cunoscute produse structurate pot fi împărțite în certificate (index, turbo, bonus sau cu capital protejat), ETC-uri și warrant-uri.
Certificatele index sunt cea mai simplă formă de certificate structurate (numite si ETN – Exchange Traded Note) și oferă un randament similar cu al unei investiții directe în activul suport (care nu este neapărat un indice bursier, ci se poate alege din întreaga paletă de active-suport disponibile).
Certificatele turbo adaugă și efectul de levier financiar, adică de multiplicare a profiturilor, respectiv pierderilor. De reținut însă că pierderile nu pot depăși investiția inițială. Pentru aceasta ele au atașată o opțiune de tip knock-out. Astfel, dacă se atinge un nivel de preț al activului-suport denumit ”barieră”, produsul se “anulează”, iar investitorii pierd aproape toți banii investiți, primind înapoi doar o mică valoare reziduală.
Certificatele bonus oferă o protecție față de obținerea unor pierderi peste un anumit nivel dar și profitul potențial este limitat. Pentru o protecție și mai ridicată sunt disponibile certificate cu capital protejat care, în schimbul reducerii randamentului maxim, oferă investitorilor protecția capitalului investit (în limita valorii nominale a certificatului sau a unei părți din aceasta). Ambele tipuri de protecție sunt valabile doar la scadență, până atunci prețul din piață se stabilește tot în funcție de cererea și oferta din piață.
ETC-urile (“exchange-traded commodities”) sunt produse structurate care au ca activ suport mărfurile, astfel că investitorii pot profita de evoluția favorabilă a mărfii respective fără ca să o dețină.
Warrant-urile dau dreptul, dar nu și obligația deținătorului lor ca la o anumită scadență (pentru warrant-urile de tip ”european”) sau oricând până la o anumită scadență (pentru warrant-urile de tip ”american”) să poată cumpăra activul-suport al warrant-ului la un preț de dinainte stabilit (denumit ”preț de exercițiu”).
Pentru că produsele structurate sunt emise de entități financiare precum bănci de investiții, fonduri de investiții sau instituții de credit ele implică și riscul emitentului respectivelor produse. Deoarece lichiditatea normală la bursă a produselor structurate este mai redusă, fiecare astfel de produs are cel puțin un formator de piață (market maker), care oferă cotații în majoritatea timpului atât de cumpărare, cât și de vânzare.
În concluzie, produsele structurate sunt instrumente complexe dezvoltate pentru a oferi investitorilor de retail acces la investiții care sunt de obicei făcute prin produse derivate, acestea fiind legate de unul sau mai multe active suport și vizează un anumit raport risc/randament.