Selecția acțiunilor individuale ca strategie pe termen lung

Așadar, ai început să investești! Deja știi că un raport P/E (preț/câștig) scăzut este, în general, mai bun decât unul ridicat, că o companie cu lichidități solide în bilanț este mai avantajoasă decât una cu datorii mari și că recomandările analiștilor trebuie privite cu un grad de scepticism. Și știi componentele principale ale investițiilor de succes: diversificarea și plasamentele pe termen lung.

În plus, în acest stadiu, este posibil să urmărești piața de capital, știrile economice și să ai deja sectoare în care identifici companii preferate. Probabil că te simți pregătit să îți construiești un portofoliu mai diversificat sau mai concentrat, cu acțiunile alese de tine, iar noi îți oferim cel mai potrivit instrument pentru acest lucru, respectiv PIEs.

La fel ca în cazul strategiei anterioare, este esențial să începi prin a-ți clarifica scopul investiției: „De ce investești și cât timp intenționezi să rămâi în această strategie?” Acest pas este esențial, deoarece, fiind o strategie mai activă, investitorii pot fi influențați de propriile biasuri. Stabilind regulile „jocului” de la început, vei putea gestiona mai ușor emoțiile care vor apărea inevitabil, iar noi ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să navighezi prin aceste stări.

Cui i se potrivește strategia?

Dacă ai experiență vastă ca investitor, cunoștințe solide în analiza fundamentală și timpul necesar pentru a te informa și a-ți gestiona portofoliul într-un mod activ, selecția acțiunilor individuale sau „stock-picking” ar putea fi o strategie potrivită pentru tine.

Ce aspecte mai trebuie să avem în vedere pentru o strategie care presupune selecția acțiunilor individuale:

  • Diversificarea investițiilor este necesară dar ei i se adaugă și concentrarea portofoliului pe anumite dețineri cheie: investitorii care folosesc această strategie împletesc cu succes condiția diversificării portofoliului cu aceea a focalizării unei părți pe anumite acțiuni/instrumente; această abordare este posibilă ca urmare a cunoștințelor și experienței extinse a investitorului care-i permit țintirea unor investiții de succes și expunerea într-o măsură mai mare pe acestea.

Adaptarea portofoliului: investitorii din această categorie, deși investesc pe termen lung, mențin o flexibilitate ridicată a investițiilor, ajustând portofoliu ori de câte ori reevaluarea fundamentală a investițiilor o impune.

După ce te familiarizezi cu piața și instrumentele financiare disponibile, este crucial să îți stabilești obiectivele investiționale clare și să adopți strategia adecvată. Dacă ai experiență și cunoștințe solide, alegerea acțiunilor individuale poate fi o metodă activă de investiție, dar este important să îți păstrezi disciplina și să îți controlezi emoțiile, iar diversificarea va fi întotdeauna esențială pentru succesul pe termen lung.

Cât de utilă ți s-a părut această lecție? Dacă ai sugestii despre cum putem îmbunătăți acest curs, scrie-ne la feedback@investimental.ro